Zonnige zoete aardappel met ahornsiroop en pecannoten

0
1388
Recept zoete aardappel

Half oktober, een zonnige dag, zo’n 22 graden. Ik weet niet of we vandaag ook records gaan verbreken, maar afgelopen zaterdag was het de warmste 13 oktober ooit met metingen van 23,7 graden. Bizar. Jaren geleden, voor mijn tijd (1975), lag er sneeuw op 13 oktober. En nu lopen we gezellig in onze korte broek…

Ik ben er wel een beetje klaar mee, om eerlijk te zijn. Waarschijnlijk ben ik in de minderheid, maar ik vind het wel leuk geweest zo. We hebben een ontzettende warme (en droge) zomer achter de rug, het voorjaar hadden we ook niets te klagen, mag het dan nu gewoon herfst zijn?! Lekkere boswandelingen die wat koud beginnen, prachtige kleuren om je heen, af en toe een lekker buitje en dan binnen weer opwarmen met dekentjes, kopjes thee en af en toe warme chocolademelk (met slagroom!). En heerlijke herfstgerechten, ovenschotels, stoofschotels etc. Ik ben er helemaal klaar voor, maar het weer wil nog niet echt meewerken…

Daarom vandaag een ‘tussen-in-recept’. Het ziet er zonnig uit (vind ik zelf), maar het heeft iets herfstigs (is dat een woord…?).  Heerlijk! Dat de herfst maar mag beginnen!

Recept zoete aardappel

Zonnige zoete aardappel met ahornsiroop & pecannoten dus. Je kunt met dit recept nog alle kanten op…. ik vind vooral de manier van presenteren erg mooi. Weer eens iets anders en hiermee steel je een beetje de show, toch?! Gewoon midden op tafel zetten: prachtig!

Maar je kunt bijvoorbeeld nog wat schijfjes pastinaak toevoegen (en dan om en om neerleggen als je daar het geduld voor hebt…), ik denk dat winterpeen ook een fijne optie is, je kunt de boter vervangen door (kokos)olie, de ahornsiroop vervangen door honing (of eventueel helemaal weglaten) en andere noten/kruiden gebruiken.
Maak er iets moois & lekkers van!

Enne, ik ga vanmiddag de herfst-dans doen… Dansen jullie mee? 🙂

Geroosterde zoete aardappel met ahornsiroop en pecannoten

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur 10 min
Totale tijd1 uur 25 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Tags: zoete aardappel
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1-1.2 kilo Zoete aardappel
  • 50 gram Boter of (kokos)olie
  • 30 milliliter Ahornsiroop
  • 40 gram Pecannoten grof gehakt
  • 10 gram Peterselie fijn gehakt, optioneel
  • Zeezout
  • Ronde (ovenbestendige) pan of ovenschotel ongeveer 22 centimeter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Smelt de boter in een pannetje en gebruik hiervan een klein beetje om de pan of ovenschaal mee in te vetten (of vet hem in met olie).
  • Schil de zoete aardappels en snij plakjes van ongeveer 2-3 millimeter met behulp van een keukenmachine, een mandoline of een scherp mes in combinatie met geduld.
    zoete aardappel
  • Leg de dunne schijfjes zoete aardappel in de ovenschaal. Begin met de buitenste rand, dan de middelste rand en vul het midden een beetje op.
  • Besprenkel het geheel met de rest van de gesmolten boter en de ahornsiroop en bestrooi met wat zeezout (naar smaak).
  • Bak de schijfjes zoete aardappel ongeveer 70 minuten in de voorverwarmde oven. De totale oventijd is een afhankelijk van hoe dik je de schijfjes hebt gemaakt (en je oven natuurlijk). Controleer daarom na 60 minuten even of alles nog goed gaat.
  • Hak ondertussen de pecannoten grof en snij/hak de peterselie fijn. Voeg de gehakte pecannoten de laatste tien minuten oventijd toe aan de zoete aardappels.
  • Haal de geroosterde zoete aardappels uit de oven, bestrooi met de peterselie en eventueel wat extra zeezout. Eet smakelijk!
    Zoete aardappel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here