De zoete aardappel is volgens mij ineens helemaal hip! Waar je een paar jaar geleden nog je best moest doen om een paar zoete aardappelen te bemachtigen, liggen ze nu ‘gewoon’ in de supermarkt. Ik zag laatst zelfs zoete aardappelfriet en zoete aardappelblokjes in de diepvries van de supermarkt liggen. In die blauwe zakken, net alsof het ‘normale’ frietjes/blokjes zijn. Het is ook niet zo heel raar, want de zoete aardappel is ontzettend lekker!

Wij maken hier regelmatig zelf frietjes of blokjes van zoete aardappel. Soms als bijgerecht (in plaats van de gewone aardappel) en soms zoete aardappel met boerenkool & spekjes: heerlijk!

Zoete aardappel met boerenkool en spekjes

Wij vinden het erg lekker om de boerenkool (vooral in dit gerecht) op smaak te brengen met cajunkruiden, maar hou je niet van cajun? Voeg dan wat meer peper en/of zout toe of gebruik kruiden die jij lekker vindt! Wij vinden het heerlijk, maar ik heb niet al teveel toegevoegd omdat de zoete aardappels ook al gezouten zijn en de spekjes zijn ook al zout genoeg. Ik heb dan ook geen ‘hoeveelheid’ bij de cajunkruiden gezet, het blijft een kwestie van smaak. Gewoon blijven proeven en dan komt het vanzelf goed!

Hoe eet jij de zoete aardappel het liefst?

Zoete aardappel met boerenkool & spekjes

Voorbereidingstijd40 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Tags: Boerenkool, spekjes, zoete aardappel

Ingrediënten

  • 800 gram Zoete aardappel in blokjes
  • 400 gram Boerenkool gesneden
  • 250 gram Gerookte spekblokjes
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Cajunkruiden of je eigen favoriete kruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Schil de zoete aardappel en snij ze in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Doe de blokjes zoete aardappel in een braadslede samen met 3 eetlepels olijfolie en bestrooi met peper & zout.
  • Meng het geheel goed en zet ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven totdat de blokjes gaar zijn van binnen en knapperig van buiten.
  • Verhit, na ongeveer 15-20 minuten oventijd, wat olijfolie in een grote pan of wok en bak hierin de spekblokjes in ongeveer 5 minuten knapperig & gaar.
  • Voeg vervolgens, in delen, de boerenkool toe en laat slinken (net als spinazie) en blijf het geheel voortdurend omscheppen.
  • Breng de boerenkool op smaak met de cajunkruiden en roer er tot slot de blokjes zoete aardappel doorheen.
    Zoete aardappel met boerenkool en spekjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recipe Rating




Please enter your comment!
Please enter your name here