Ovenschotel met aubergine en gehakt
Recept afdrukken

Ovenschotel met aubergine & gehakt

Een heerlijke ovenschotel met aubergine & (kippen)gehakt, tomaten én parmezaanse kaas. Een soort 'slanke moussaka'.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: aubergine, ovenschotel

Ingrediënten

  • 2 stuks Aubergine
  • 300 gram Kippengehakt
  • 400 gram Tomatenblokjes blik
  • 140 milliliter Tomatenpuree blikje
  • 3 teentjes Knoflook geperst
  • 1 stuks Ui fijn gesneden
  • 2 theelepels Kaneel
  • 80 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 15 gram Peterselie
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Verder nodig:

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Ovenschaal

Instructies

  • Verwarm de oven voor op de grillstand en leg een vel bakpapier op een bakplaat (of meerdere).
  • Snij de aubergines in plakjes van ongeveer een halve centimeter en leg ze op de bakplaat.
  • Grill de plakken aubergine ongeveer drie minuten aan beide kanten in de oven (dus zes minuten in totaal) totdat ze zacht en wat bruinig zijn. Herhaal dit eventueel met de overgebleven plakken aubergine.
  • Verwarm daarna de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  • Pel de teentjes knoflook en pers ze uit. Snij het uitje fijn, hak de peterselie fijn & rasp de Parmezaanse kaas.
  • Verhit wat olijfolie in een grote pan, voeg de ui toe en bak een paar minuten. Voeg vervolgens de geperste knoflook toe en bak nog heel even mee.
  • Voeg het kippengehakt toe en bak in ongeveer vijf minuten goudbruin & gaar. Voeg nu de peterselie, zout, peper & kaneel toe en roer het geheel nog even door.
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en 100 milliliter water toe, breng het geheel aan de kook en laat nog ongeveer vijf minuten zachtjes koken.
  • Leg ongeveer 1/3 van de plakjes aubergine in de ingevette ovenschaal, verdeel de helft van het gehakt-tomaatmengsel er over, leg er weer 1/3 van de aubergine op, nog een laagje gehakt-tomaatmengsel, de laatste plakjes aubergine en dek het geheel af met de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak de aubergine ovenschotel ongeveer 30-35 minuten in de voorverwarmde oven totdat de schotel goudbruin is.
  • Serveer met een lekkere (Griekse) salade. Eet smakelijk!