Dit artikel verscheen eerst op MiCook (2014).
Een tarte tatin met wortel. Van Rachel Khoo en een beetje van mezelf natuurlijk…
Rachel Khoo heeft een nieuw kookboek uitgebracht: Mijn Franse Keuken. Het lijkt mij een geweldig boek, maar helaas… ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet meer zoveel nieuwe kookboeken ga kopen (waarom ook alweer…..?). Het boek staat dus (nog…) niet in mijn kast en ligt niet op mijn aanrecht (of op mijn nachtkastje…).
Maar gelukkig staan er deze maand een aantal van haar ‘nieuwe’ recepten in de Allerhande. Onder andere deze tarte tatin met wortel. En ik had wortels liggen, want die waren in de aanbieding. Ha, één en één is twee! Ik sprong de keuken in om deze heerlijke tarte tatin met wortel van Rachel Khoo te maken!

Op zich niet heel moeilijk om te maken hoor! Het spannende deel komt eigenlijk pas als je er helemaal niets meer aan kunt doen… Het omdraaien van de taart als hij uit de oven komt. Een bord op de taartvorm, het bord & de taartvorm goed vasthouden (bij voorkeur met ovenhandschoenen of pannenlappen…) en voorzichtig, maar toch met enige snelheid de boel omdraaien…spannend! Je voelt tijdens het omdraaien al of het goed gaat of niet… en het ging helemaal goed! Zo blij!
Heb jij weleens een tarte tatin gemaakt?
Tarte tatin met wortel
Ingrediënten
- 8-10 stuks Wortels middelgrote, of vijf grote
- 4 vellen Bladerdeeg diepvries
- 2 klontjes Boter
- 3 takjes Tijm gedroogde tijm kan ook
- 10 gram Honing vloeibaar
- 1 eetlepel Rode wijnazijn
- Zout
Verder nodig
- Taartvorm rond, ongeveer 18 – 20 centimeter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een taartvorm van 18-20
centimeter in met een beetje boter (of olijfolie). Haal het bladerdeeg
alvast uit de diepvries en laat ontdooien. - Schil de wortels (of was ze en dep ze droog, bij een minder dikke
schil). Snij grotere exemplaren in de lengte door de helft. Was de tijm
en pluk de blaadjes van de takjes. - Smelt de boter in een grote pan op laag vuur. Voeg de wortels & tijm toe zodra de boter begint te bruisen.
- Bak de wortels ongeveer 15 minuten en keer ze regelmatig om zodat alle kanten bruinen.
- Neem de pan van het vuur en roer de honing, rode wijnazijn en een snuf
zout door de wortels. Leg de wortels op de bodem van de ingevette
taartvorm. - Leg de plakjes bladerdeeg met de randen op elkaar (één groot vierkant)
en rol het vierkant verder uit tot een lap van ongeveer vijf millimeter
(eventueel tussen twee vellen bakpapier). Snij hier een schijf uit die
net iets groter is dan de taartvorm. - Leg de 'schijf' bladerdeeg op de wortels in de taartvorm en stop de
randen in. Snij een klein kruis (met een scherp mesje) in het midden van
het bladerdeeg om tijdens het bakken de stoom van de wortels te laten
ontsnappen. - Bak de tarte tatin ongeveer 30-35 minuten in de voorverwarmde oven in
ieder geval totdat het bladerdeeg gerezen & goudbruin is. - Haal de taartvorm uit de oven, leg er een groot bord op en draai het bord met de taartvorm tegelijk (& voorzichtig) om.
- Serveer warm met een lekkere salade!
Eet smakelijk!