Allemachtig, wat verschrikkelijk lekker: sticky toffee pudding met walnoten!

Soms weet je gewoon van tevoren dat iets in de smaak gaat vallen. Het gaat hoe dan ook lekker worden. Dat gevoel had ik ook bij deze sticky toffee pudding. Ik stond te springen om de keuken in te duiken, maar moest nog even wachten, want ik stond al om zeven uur ‘s ochtends te springen en deze sticky lekkernij stond pas voor ‘s avonds op de planning (als dessert).

Na een dagje springen (…), mocht ik eindelijk aan de slag en ik had er zo’n zin in! Na het hoofdgerecht (ik weet al niet eens meer wat we die avond aten, ik weet alleen nog het moment dat ik mijn eerste hap nam van dit dessert…), was het dan eindelijk tijd om te proeven. Waanzinnig! Waanzinnig lekker! Ja, dit is echt helemaal mijn ding! Ik heb van elke hap zitten genieten. En Alwin deed gezellig met mij mee!

Sticky toffee pudding met walnoten

Dit ziet er toch echt super lekker uit?! Lekker sticky (*veegt wat kwijl weg bij het zien van de foto’s*)!

Je kunt, net als ik een grote schaal gebruiken, maar je kunt het geheel ook verdelen over vier of zes kleine schaaltje om er een individueel dessert van te maken. Bolletje ijs erbij en iedereen kan genieten van zijn/haar eigen dessert. En dan is het ineens heel stil aan tafel omdat iedereen zit te smullen (heerlijk rustig). Misschien hier en daar een ‘mmmm’ of een ‘ooooh’, maar trust me…. die schaaltjes zijn snel leeg!

Enne, zet jij ook altijd alles van te voren klaar (ik wel namelijk)? Hou dan de volgende aantallen aan omdat je ongeveer overal de helft van nodig hebt voor dit recept (en dat is best vervelend als je alles al een keer hebt afgewogen):

  • 2 x 125 milliliter melk
  • 2 x 130 gram lichtbruinebasterdsuiker
  • 1 x 60 & 1 x 40 gram roomboter

De rest gewoon volgens de aantallen hieronder!

Sticky toffee pudding met walnoten

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd45 min
Gang: Dessert
Keuken: Amerikaans
Tags: pudding, sticky toffee, walnoten
Porties: 6 porties

Ingrediënten

  • 90 gram Dadels gewicht zonder de pit
  • 100 gram Boter op kamertemperatuur, + een beetje extra
  • 250 milliliter Melk
  • 300 gram Lichtbruine basterdsuiker
  • 190 gram Zelfrijzend bakmeel
  • 60 gram Walnoten grof gehakt
  • 310 milliliter Kokend water
  • Roomijs optioneel

Verder nodig

  • Bakvorm/ovenschaal ongeveer 20 x 30

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm (of ovenschaal) in met een beetje boter.
  • Ontpit de dadels (indien nodig) en hak/snij de dadels in kleine stukjes. Hak de walnoten grof.
  • Doe 60 gram van de roomboter samen met de helft van de melk (125
    milliliter) in een steelpannetje en verwarm het geheel ongeveer drie
    minuten totdat de boter gesmolten is.
  • Haal de pan van het vuur en roer de helft van de lichtbruine
    basterdsuiker (150 gram) en het zelfrijzend bakmeel door het
    melk-mengsel.
  • Voeg de stukjes dadel en de grof gehakte walnoten toe aan het melk-mengsel en roer het geheel goed door.
  • Giet het mengsel in de bakvorm en strijk een beetje glad.
    Kook alvast 310 milliliter water.
  • Meng in een kom de rest van de boter (40 gram) met de andere helft van
    de melk (125 milliliter) en de andere helft van de lichtbruine
    basterdsuiker (150 gram). Roer goed door.
  • Voeg het kokende water toe en roer het geheel nogmaals goed door.
  • Giet het mengsel voorzichtig over het beslag in de bakvorm en bak de
    toffee pudding ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Serveer direct. Eet smakelijk!
    Lekker met een bolletje (room)ijs!
    Sticky toffee pudding met walnoten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recipe Rating




Please enter your comment!
Please enter your name here