Ferdinand Giezen, mijn betovergrootvader, is op de voormiddag van 16 juni 1866 geboren aan de Vestestraat in Leiden, tijdens de laatste grote cholera-epidemie. Op 20 juni, vier dagen na zijn geboorte zijn 994 Leidenaren besmet met deze infectieziekte en op dat moment zijn daarvan 627 mensen overleden.

Zijn vader, Zegerus Giezen, was op dat moment 38 jaar oud en timmerman van beroep. Zijn moeder, Elsje Verstraaten, was 39 jaar oud en huisvrouw. Het moet een spannende tijd voor ze zijn geweest: een kleine, kwetsbare baby tijdens zo’n grote epidemie. Maar Ferdinand was sterk.

1866 – 1886

Ferdinand was het achtste kind van dit echtpaar. Toen Ferdinand werd geboren waren er echter nog maar twee kinderen in leven: hij had nog twee ‘grote broers’. In 1869 kreeg hij nog een klein zusje, Elsje. Zij is maar 2,5 jaar oud geworden.

Ferdinand begon op zijn 18e, in 1884, als fabriekswerker bij de firma Vervoort & van Cranenburgh. Een sajetfabriek (breigaren), één van de vele textielbedrijven in Leiden. Of Ferdinand als tiener ook al moest werken, is niet bekend, maar de kans is erg groot, want geld was er niet en achter de spinmachines in de textielfabrieken stonden vrij veel kinderen van 13 tot 15 jaar. Ferdinand maakte, in ieder geval in de begintijd, dagen van ongeveer 12 uur.

Begin 1885 overleed zijn oudste broer, Wilhelmus, op 32 jarige leeftijd. Wilhelmus was getrouwd en kreeg vier kinderen, waaronder een tweeling, maar geen van deze kinderen is ouder geworden dan anderhalf jaar.

Later dat jaar, 12 augustus 1885 om precies te zijn, trouwde Ferdinand met Anna Schaapis, 20 jarige dochter van Johannes Schaapis & Ester Overdijk. Anna werkte toentertijd ook in een fabriek. Grote kans dat die twee elkaar op het werk ontmoet hebben. Wellicht liefde op het eerste gezicht? Of misschien toch een ‘moetje’ ?

Want niet veel later, op 31-12-1885 (en de snelle rekenaar weet dat hier geen negen maanden tussen heeft gezeten…) kwam er een klein meisje ter wereld: Elsje Giezen. Het eerste kind van Ferdinand & Anna, maar helaas is Elsje zeven maanden later overleden.

1886 – 1906

Op 5 mei 1886 werd Ferdinand ingedeeld als loteling voor de militaire dienst ten behoeve van de Nationale Militie in het 4e regiment infanterie. Niet veel later, op 10 juli dat jaar, werd hij overgeplaatst naar de 1e compagnie hospitaalsoldaten. Wat hij daar precies heeft gedaan en waar hij gestationeerd was (waarschijnlijk Amsterdam), heb ik niet kunnen achterhalen, maar een jaar later, op 15 juli 1887 ging hij met groot verlof. Vanaf de lichting van 1884 was men zeven jaar dienstplichtig. Dit hield in de praktijk in dat mannen ongeveer een jaar tot anderhalf jaar werkelijk in dienst waren en daarna met groot verlof gingen. Ze konden dus naar huis en moesten daarna nog twee keer een aantal weken op herhaling. Op 4 mei 1893 eindigde de diensttijd van Ferdinand en kreeg hij een paspoort mee als bewijs van goed gedrag.

In 1888, na zijn diensttijd, kregen Ferdinand & Anna een tweede kind, een zoon. Op 26 februari werd Johannes Giezen geboren, een belangrijk man, want zonder hem zou ik niet bestaan. Het derde kind kwam in 1889; op acht oktober werd Anna geboren. Bijna twee jaar later, op vijf oktober 1891 kreeg het echtpaar nog een dochter, Ester Giezen. De geboorteakte van Ester is opgemaakt in tegenwoordigheid van opa Zegerus, maar deze zet geen handtekening omdat hij het schrijven nooit geleerd heeft. Ferdinand zelf zet wel een handtekening.

Handtekening Ferdinand Giezen

De volgende dochter, Elsje, wordt geboren op 11 september 1893. Gelukkig, voor mama Anna, zit er wat tijd tussen de geboortes van de kinderen zodat ze een beetje kan herstellen. Het volgende meisje werd op elf maart 1895 geboren: Maria. Maria is maar vier maanden oud geworden. Het volgende meisje, ook Maria, werd geboren op twintig september 1896.

Toen het stel in januari 1899 eindelijk (na vijf dochters) weer een zoon kreeg, noemde zij hem Ferdinand, maar deze vernoemde zoon is op 21 augustus 1899 overleden. Ongeveer vier jaar later, op zes juli 1903, werd er een levenloos geboren zoon aangegeven door Ferdinand & Anna. Het jongste kind, dochter Alida, werd op negen oktober 1906 geboren.

Dat Ferdinand uit een arme familie kwam, blijkt wel uit het feit dat zowel vader Zegerus als moeder Elsje in 1900 verbleven in het Rooms Katholiek Wees- en Oudeliedenhuis. Daar zijn ze -hoogstwaarschijnlijk- gebleven tot hun overlijden, dat voor Zegerus op 22 juli 1905 was (hij werd 77) en voor Elsje op 24 januari 1913 (zij werd bijna 86). Beide overlijdens zijn namelijk aangegeven door een binnenvader (directeur van een gesticht). Blijkbaar waren er geen mogelijkheden & middelen voor broers Gerrit en Zegerus om papa & mama te verzorgen.

1906 – 1936

Ferdinand & Anna hadden samen dus zes kinderen groot te brengen; één jongen & vijf meisjes. Zoals dat ging in die tijd, was Anna thuis als huisvrouw en zorgde Ferdinand voor ‘het brood op de plank’. Maar naast het onderhouden van de zes kinderen, kwamen er af en toe wat huisgenoten bij. Toen dochter Ester net getrouwd was (1915), kwam schoonzoon tijdelijk bij het echtpaar inwonen en in 1928 was de oudste zus van Anna ziek. Ik weet niet hoelang haar zus bij hun in huis is geweest maar in de overlijdensadvertentie is te lezen: “Heden overleed ten mijnen huize na een korte ongesteldheid…” Daaronder staan de namen van Ferdinand & Anna en hun adres (Oranjegracht 77a te Leiden).

Het verzorgen van ‘het brood op de plank’ deed Ferdinand door zijn werk bij de sajetfabriek. Hij had inmiddels de functie van meesterknecht (onderbaas) mede door de groei van het textielbedrijf. Kort voor de eerste wereldoorlog deed de onderneming goede zaken; er werden veel legerorders geproduceerd. In 1911 werd, door de komst van nieuwe eigenaren, de firmanaam veranderd in de Firma Van Cranenburgh & Heringa’s Sajetfabrieken. Ferdinand heeft hier lang gewerkt; zijn trouwe dienst haalde in 1924 de krant!

Ferdinand Giezen

Tien jaar later, in 1934, komt hij zelfs met een foto in de krant. Hij is dan 50 jaar in dienst, een gouden jubileum! “Met een auto werd de jubilaris ’s morgens van zijn woning afgehaald en naar de fabriek gebracht, waar hij in de directiekamer werd ontvangen en gefeliciteerd. Hier werd hem medegedeeld, dat hem door H.M. de Koningin was verleend de zilveren medaille van Oranje Nassau“. Hij kreeg felicitatie, bloemen, cadeaus, een enveloppe met inhoud van de directie en mocht de rest van de dag “in huiselijke kring doorbrengen”. De schat van bloemen bewees de bestaande grote erkentelijkheid voor de heer Giezen, aldus de journalist van het Leidsch Dagblad. In november 1934 of 1935 (de bronnen hebben hierover een meningsverschil) is Ferdinand gepensioneerd, op ongeveer 69 jarige leeftijd, na minstens 50 jaar keihard werken.

Ferdinand Giezen

Maar Ferdinand kwam nog vaker in de krant, samen met zijn vrouw Anna Schaapis. Bij hun 35-jarig, in 1920 en 40-jarig huwelijk, in 1925 zetten kinderen & kleinkinderen onderstaande ‘advertentie’ in de krant.

40 jarig huwelijk Ferdinand Giezen en Anna Schaapis

Bij het 50-jarig huwelijk, in 1935, komt een soortgelijk artikel van (klein)kinderen in de krant, maar een gouden bruidspaar is wel erg bijzonder, dus kwamen ze mét foto in de Leidse Courant én het Leids Dagblad. Volgens de verslaggevers woont het echtpaar op de Oranjegracht 77a te Leiden, zijn ze nog in goede gezondheid: “beiden zijn nog zóó kras“, zijn alle zes kinderen nog in leven en hebben ze inmiddels 27 kleinkinderen.

Ferdinand Giezen

Prachtige foto: de zilveren medaille in de orde van Oranje Nassau wordt met trots gedragen!

Broer Gerrit heeft dit huwelijksfeest nog mee mogen maken, maar het volgende jubileum heeft hij helaas niet gehaald. In 1936, op 80-jarige leeftijd, is hij overleden en moest Ferdinand zonder ouders, broers & zussen verder.

1936 – 1949

Er waren ook andere huwelijksfeesten bij de familie Giezen. Zo was Ferdinand onder andere getuige bij het huwelijk van zijn oudste kleinzoon, Michiel Giezen die op 29 november 1939 trouwde met Cornelia Verbiest. Michiel & Cornelia zijn mijn opa & oma.

Opa en oma

Bij het volgende jubileum van Ferdinand & Anna, augustus 1940, staan ze ter ere van hun 55-jarig huwelijksfeest weer in de krant. Dezelfde foto (als bij het 50 jarig huwelijk) wordt geplaatst, maar inmiddels hebben ze 28 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. De verslaggever schrijft: “hier is de bruidegom nog recht van lijf en leden, terwijl de bruid het loopen lastig valt en zij zich meestal in een wagentje moet voortbewegen“.

Anna Schaapis is niet veel later, op 13 februari 1941, overleden voorzien van de H.H. Sacramenten der Stervenden. Zij is begraven op het Rooms Katholiek Kerkhof Zijlpoort.

Dat de familie katholiek was, bleek ook uit het jubileum van Ferdinand bij de congregatie der H. familie: hij was daar in januari 1941 50 jaar lid. De jubilerende leden werden gehuldigd voor hun vele jaren van trouw lidmaatschap van deze “heerlijke Godsdienstige Vereeniging, welke thans zeer zeker evenals vroeger van groot belang is en ten zegen voor onze katholieke huisgezinnen”.

Tijdens of na de tweede wereldoorlog is Ferdinand ziek geworden en ten gevolge daarvan is hij op 5 januari 1949 om drie uur, op 82 jarige leeftijd, overleden, voorzien van de H.H. Sacramenten der Stervenden. Hij is ook begraven op het Rooms Katholiek Kerkhof Zijlpoort. Zijn zes kinderen waren op dat moment nog in leven.

Overlijdensbericht Ferdinand Giezen

Bronnen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here