Soep van aardperen

2
5423
Soep van aardperen

Weer een fijn recept met aardperen: soep van aardperen!

Een tijdje geleden aten we niet alleen gebakken aardperen met verse kruiden, maar vooraf ook soep van aardperen: het was een aardperen-dag. Een heerlijk licht soepje dat je prima als voorgerecht kunt serveren en als je nog wat aardperensoep over hebt, kun je er de volgende dag fijn mee lunchen.

Net als bij de gebakken aardperen, hoef je voor dit recept de aardperen niet te schillen en dat is fijn, scheelt toch wel wat tijd! Na het pureren van de soep, haal je alles door een fijne zeef, dus mochten er nog stukken schil achterblijven (dat was bij mij niet eens het geval), zeef je die er wel uit.

Soep van aardperen

Ook dit recept komt uit het boek Echt eten van Jonathan Karpathios (evenals de gebakken aardperen). Zoals je gisteren kon lezen ben ik alleen al vanwege de gave buitenkant fan van het boek, maar voordat ik iets over de inhoud vertel, vind ik het altijd wel fijn om eerst wat recepten uit te proberen.

Het kan natuurlijk een prachtig boek zijn, maar als de recepten niet kloppen of ze zijn niet echt naar mijn smaak, dan heeft het ook niet zoveel zin om alleen voor de mooie foto’s over een boek te schrijven (tenzij je heel graag naar mooie foto’s kijkt…). Twee recepten dus uit dit boek, allebei met aardpeer, allebei lekker! Ja, dit boek ga ik nog vaak gebruiken!

Soep van aardperen

Een heerlijke aardperensoep met grotendeels aardperen, groentebouillon en wat knoflook, sjalotejes & tijm.
Bereidingstijd30 min
Totale tijd30 min
Gang: Lunch, Voorgerecht
Keuken: Amerikaans
Tags: aardperen
Porties: 4 porties

Ingrediënten

  • 500 gram Aardperen
  • 2 teentjes Knoflook gesnipperd
  • 3 stuks Sjalotjes gesnipperd
  • 1-2 takjes Tijm
  • 750 milliliter Groentebouillon
  • Peper
  • Zout

Verder nodig

  • Staafmixer
  • Fijne zeef

Instructies

  • Breng een pan met ruim water aan de kook.
  • Was de aardperen goed en snij de wat grotere exemplaren doormidden
    (aardperen van een centimeter of vijf kun je gewoon heel laten).
  • Kook de aardperen kort (ongeveer 2-3 minuten) in de pan water, giet af en laat uitlekken.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de aardperen
    (ongeveer vier minuten) om er extra smaak aan de geven. Draai ze
    regelmatig om.
  • Pel en snipper de teentjes knoflook en sjalotjes.
  • Verhit wat olijfolie in een grote (soep)pan en voeg knoflook, sjalotjes
    en de takjes tijm toe. Bak even en voeg vervolgens de groentebouillon
    toe. Breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de aardperen toe en laat de soep ongeveer tien minuten rustig koken.
  • Haal de takjes tijm uit de soep en pureer de soep met een staafmixer.
  • Zeef de soep door een fijne zeef, verwarm nog even, breng op smaak met peper & zout en wat extra tijm (de blaadjes).
    Eet smakelijk!
    Soep van aardperen

2 REACTIES

  1. De aardperen komen vers uit de grond, maar na het voorkoken, bakken etc. zijn ze niet na 10 minuten gaar, en ik heb ze best klein gesneden.
    Het moest zeker de dubbele tijd koken alvorens ik kon pureren.

    Zelf doe ik er nog een aardappel bij. En voor mensen die aardpeer niet goed verdragen (inuline), schijnt wat bonenkruid goed te werken.
    Kan er zelf ook niet goed tegen, maar had helaas geen bonenkruid.
    Soep is wel super lekker.

    • Die aardperen zijn rare dingen wat kooktijd betreft… De ene keer gaat het prima in tien minuten, de andere keer niet. Waarom? Het is mij een raadsel…. 😉

      Fijn dat de soep super lekker is! 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recipe Rating




Please enter your comment!
Please enter your name here