Heb jij ze al zien liggen? De mooie roodroze (met een beetje wit & groen) stelen: de enige, echte rabarber? Wij wel en we hebben meteen wat meegenomen naar huis: yum!
Als ik rabarber meeneem vraagt Alwin steevast: gaan we de pannen schoonmaken? Euh…nee?! Vroeger maakte Alwin zijn moeder namelijk altijd de pannen schoon door het koken van rabarber (misschien nu nog wel, maar dat hebben we niet gevraagd…), tenminste, dat is hoe Alwin het zich herinnert. Rabarber staat voor hem soort van gelijk aan schone pannen, voor mij vooral aan lekkere gerechten (voor Alwin ook wel hoor…). Zoals deze heerlijke rabarbercrumble met aardbeien & vanille!

Geen (extra) schone pannen hier (ik vind mijn pannen al schoon genoeg), want voor dit recept hoef je de rabarber niet in een pan te stoppen, maar lekker makkelijk in de oven. Ik heb mij ook laten vertellen dat de schoonmaak-truc niet voor alle soorten pannen werkt, maar je kunt het altijd proberen! Binnenkort een receptje waarbij je rabarber moet koken!
Nu dus de oven aanzetten! Rabarber wassen en snijden, even de oven in en mengen met aardbeien & vanille (wat mij betreft een gouden combinatie!), de kruimellaag (met amandelmeel) erover heen en nog een half uurtje in de oven. Daarna smullen… genieten… desgewenst met een bolletje (vanille)ijs erbij: heer-lijk!
Rabarber-weetje: Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen. Er zijn verschillende soorten rabarber. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen. Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet ‘onrijp’ en zullen door bewaren dus ook nooit rood worden. Bron: Groentenenfruit.
Rabarbercrumble met aardbeien & vanille
Ingrediënten
- 750 gram Rabarber in stukjes
- 250 gram Aardbeien in stukken, vers of diepvries
- 16 gram Vanillesuiker
- 100 gram Bloem
- 100 gram Amandelmeel
- 75 gram Boter ongezouten, in blokjes
- 75 gram Suiker
- 1 stuks Vanille stokje
Verder nodig
- Bakplaat
- Bakpapier
- Ovenschaal
- Poedersuiker optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Snij de bladresten en de onderste harde stukken van de stelen af. Was de
stelen en snij ze daarna in stukjes van 1-2 centimeter en leg ze op de
bakplaat - Bestrooi de stukken rabarber met de vanillesuiker en bak ze ongeveer
10-15 in de voorverwarmde oven totdat ze zacht zijn. Laat afkoelen. Laat
de oven aan staan op 180 graden. - Snij ondertussen de aardbeien in stukken en schraap het merg uit het vanille stokje.
- Meng de aardbeien met het vanillemerg en de iets afgekoelde rabarberstukjes.
- Vet de ovenschaal in met een beetje boter en schep het rabarber-mengsel in de ovenschaal.
- Maak nu de crumble. Snij de (koude) boter in blokjes en doe samen met de bloem, het amandelmeel en de suiker in een kom.
- Wrijf met je vingertoppen de boter door het meel tot er fijne kruimels ontstaan (of maal het in een keukenmachine).
- Verdeel het kruimelmengsel over het rabarber-mengsel en bak de
rabarbercrumble ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven totdat de
kruimels goudbruin zijn. - Bestrooi eventueel met wat poedersuiker en serveer met een bolletje ijs, wat custard of (vanille) kwark.
Smullen maar!