donderdag, 26 november 2020
Home Recepten Rabarbercrumble met aardbeien & vanille

Rabarbercrumble met aardbeien & vanille

Heb jij ze al zien liggen? De mooie roodroze (met een beetje wit & groen) stelen: de enige, echte rabarber? Wij wel en we hebben meteen wat meegenomen naar huis: yum!

Als ik rabarber meeneem vraagt Alwin steevast: gaan we de pannen schoonmaken? Euh…nee?! Vroeger maakte Alwin zijn moeder namelijk altijd de pannen schoon door het koken van rabarber (misschien nu nog wel, maar dat hebben we niet gevraagd…), tenminste, dat is hoe Alwin het zich herinnert. Rabarber staat voor hem soort van gelijk aan schone pannen, voor mij vooral aan lekkere gerechten (voor Alwin ook wel hoor…). Zoals deze heerlijke rabarbercrumble met aardbeien & vanille!

Rabarbercrumble met aardbeien & vanille

Geen (extra) schone pannen hier (ik vind mijn pannen al schoon genoeg), want voor dit recept hoef je de rabarber niet in een pan te stoppen, maar lekker makkelijk in de oven. Ik heb mij ook laten vertellen dat de schoonmaak-truc niet voor alle soorten pannen werkt, maar je kunt het altijd proberen! Binnenkort een receptje waarbij je rabarber moet koken!

Nu dus de oven aanzetten! Rabarber wassen en snijden, even de oven in en mengen met aardbeien & vanille (wat mij betreft een gouden combinatie!), de kruimellaag (met amandelmeel) erover heen en nog een half uurtje in de oven. Daarna smullen… genieten… desgewenst met een bolletje (vanille)ijs erbij: heer-lijk!

Rabarber-weetje: Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen. Er zijn verschillende soorten rabarber. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen. Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet ‘onrijp’ en zullen door bewaren dus ook nooit rood worden. Bron: Groentenenfruit.

Rabarbercrumble met aardbeien & vanille

Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd50 min
Gang: Dessert
Keuken: Amerikaans
Tags: aardbeien, crumble, rabarber

Ingrediënten

  • 750 gram Rabarber in stukjes
  • 250 gram Aardbeien in stukken, vers of diepvries
  • 16 gram Vanillesuiker
  • 100 gram Bloem
  • 100 gram Amandelmeel
  • 75 gram Boter ongezouten, in blokjes
  • 75 gram Suiker
  • 1 stuks Vanille stokje

Verder nodig

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Ovenschaal
  • Poedersuiker optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Snij de bladresten en de onderste harde stukken van de stelen af. Was de
    stelen en snij ze daarna in stukjes van 1-2 centimeter en leg ze op de
    bakplaat
  • Bestrooi de stukken rabarber met de vanillesuiker en bak ze ongeveer
    10-15 in de voorverwarmde oven totdat ze zacht zijn. Laat afkoelen. Laat
    de oven aan staan op 180 graden.
  • Snij ondertussen de aardbeien in stukken en schraap het merg uit het vanille stokje.
  • Meng de aardbeien met het vanillemerg en de iets afgekoelde rabarberstukjes.
  • Vet de ovenschaal in met een beetje boter en schep het rabarber-mengsel in de ovenschaal.
  • Maak nu de crumble. Snij de (koude) boter in blokjes en doe samen met de bloem, het amandelmeel en de suiker in een kom.
  • Wrijf met je vingertoppen de boter door het meel tot er fijne kruimels ontstaan (of maal het in een keukenmachine).
  • Verdeel het kruimelmengsel over het rabarber-mengsel en bak de
    rabarbercrumble ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven totdat de
    kruimels goudbruin zijn.
  • Bestrooi eventueel met wat poedersuiker en serveer met een bolletje ijs, wat custard of (vanille) kwark.
    Smullen maar!
    Rabarbercrumble met aardbeien & vanille
Maaike
Mama van labradors. Ze begint haar dag graag met koffie en veel knuffels van Luna & Sunny. Kookboekenverzamelaar. Ze laat zich graag inspireren door de inhoud van de kookboeken en staat regelmatig in de keuken te koken en bakken. Jan van Haasteren fan. Legpuzzels maken doet ze graag. Wandelen. Met Alwin en de labradors.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recipe Rating




Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Sticky toffee pudding met walnoten

Allemachtig, wat verschrikkelijk lekker: sticky toffee pudding met walnoten! Soms weet je gewoon van tevoren dat iets in de smaak gaat vallen. Het gaat...

Rabarbercrumble met aardbeien & vanille

Heb jij ze al zien liggen? De mooie roodroze (met een beetje wit & groen) stelen: de enige, echte rabarber? Wij wel en we...

Chocoladefudge met roze muisjes

Dit artikel verscheen eerder op MiCook, ongeveer zes jaar geleden, want vandaag is ons lieve nichtje alweer zes jaar geworden! Gefeliciteerd, Bo! Feest! Feest omdat...

Courgette quiche met ricotta

Wat een weer hè?! De lente is eindelijk begonnen! Geen nachtvorst meer, fijne temperaturen, een heerlijk zonnetje: prima te doen! Ik hoop dat jullie...

Courgette en tomaat uit de oven

Een heerlijk, makkelijk bijgerecht: courgette & tomaat uit de oven met feta. Even snijden, mengen, hakken, de oven in & klaar! Ik hou van...