Home Recepten Ovenschotel met aubergine & gehakt

Ovenschotel met aubergine & gehakt

Zó super lekker! Deze ovenschotel met aubergine, gehakt én kaas!

Jaren geleden maakte ik deze ovenschotel (toen noemde ik hem een ‘slanke moussaka’) voor onze toenmalige site MiCook. De eerste versie die ik maakte was heerlijk, maar de foto’s lieten het afweten: het zag er zó niet lekker uit!

Inmiddels heb ik het recept hier en daar was aangepast. Hij is nu nóg lekkerder (al zeg ik het zelf) en heb ik mijn best gedaan om de foto’s zo uitnodigend mogelijk te maken. Zo’n foto waarbij je meteen zin krijgt in het koken & eten van deze ovenschotel met aubergine!

Ovenschotel met aubergine en gehakt

Of deze ovenschotel nou écht een moussaka genoemd mag worden en of het gerecht nu écht slank is (want tja, wat is slank…), dat laat ik in het midden. Ik noem het gewoon een ovenschotel en kan je vertellen dat hij écht super lekker is!

Variatietips:

  • Het fijn gesneden uitje kun je ook prima weglaten. Vriendlief vindt echter dat ik wat vaker ui moet eten…. Je kunt eventueel ook een extra uitje toevoegen (maar dat ging mij te ver…).
  • Je kunt de plakjes aubergine ook even in water koken, grillen op de BBQ of in een grillpan.
  • Het kippengehakt kun je vervangen door andere soorten gehakt: lamsgehakt, mager rundergehakt, half-om-half, etc.
  • Voeg wat oregano toe in plaats van peterselie.
  • Serveer met een lekkere (Griekse) salade of met vers stokbrood

Ovenschotel met aubergine & gehakt

Een heerlijke ovenschotel met aubergine & (kippen)gehakt, tomaten én parmezaanse kaas. Een soort ‘slanke moussaka’.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Tags: aubergine, ovenschotel

Ingrediënten

  • 2 stuks Aubergine
  • 300 gram Kippengehakt
  • 400 gram Tomatenblokjes blik
  • 140 milliliter Tomatenpuree blikje
  • 3 teentjes Knoflook geperst
  • 1 stuks Ui fijn gesneden
  • 2 theelepels Kaneel
  • 80 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 15 gram Peterselie
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Verder nodig:

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Ovenschaal

Instructies

  • Verwarm de oven voor op de grillstand en leg een vel bakpapier op een bakplaat (of meerdere).
  • Snij de aubergines in plakjes van ongeveer een halve centimeter en leg ze op de bakplaat.
  • Grill de plakken aubergine ongeveer drie minuten aan beide kanten in de oven (dus zes minuten in totaal) totdat ze zacht en wat bruinig zijn. Herhaal dit eventueel met de overgebleven plakken aubergine.
  • Verwarm daarna de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  • Pel de teentjes knoflook en pers ze uit. Snij het uitje fijn, hak de peterselie fijn & rasp de Parmezaanse kaas.
  • Verhit wat olijfolie in een grote pan, voeg de ui toe en bak een paar minuten. Voeg vervolgens de geperste knoflook toe en bak nog heel even mee.
  • Voeg het kippengehakt toe en bak in ongeveer vijf minuten goudbruin & gaar. Voeg nu de peterselie, zout, peper & kaneel toe en roer het geheel nog even door.
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en 100 milliliter water toe, breng het geheel aan de kook en laat nog ongeveer vijf minuten zachtjes koken.
  • Leg ongeveer 1/3 van de plakjes aubergine in de ingevette ovenschaal, verdeel de helft van het gehakt-tomaatmengsel er over, leg er weer 1/3 van de aubergine op, nog een laagje gehakt-tomaatmengsel, de laatste plakjes aubergine en dek het geheel af met de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak de aubergine ovenschotel ongeveer 30-35 minuten in de voorverwarmde oven totdat de schotel goudbruin is.
  • Serveer met een lekkere (Griekse) salade. Eet smakelijk!
Maaike
Mama van labradors. Ze begint haar dag graag met koffie en veel knuffels van Luna & Sunny. Kookboekenverzamelaar. Ze laat zich graag inspireren door de inhoud van de kookboeken en staat regelmatig in de keuken te koken en bakken. Jan van Haasteren fan. Legpuzzels maken doet ze graag. Wandelen. Met Alwin en de labradors.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Notenburgers

Deze notenburgers passen perfect op een broodje! Prima alternatief voor een broodje hamburger: weer eens iets anders en minstens net zo lekker!

Geroosterde wortels met ricotta

Geroosterde wortels met ricotta… het klinkt wat eenvoudig. Lauwwarme salade met geroosterde wortels, klinkt dat al beter? Nee, ...

Hondenkoekjes met zalm

We hebben vorige week weer koekjes voor onze honden gebakken en deze hondenkoekjes met zalm vielen heel erg in de smaak bij...

Pieces of History legpuzzels

Ik heb afgelopen week de eerste gemaakt en ik weet zeker dat ik ze nu allemaal wil maken: de legpuzzels van Pieces...

Onze favoriete hondenmand

Wij hebben hier in huis al aardig wat hondenmanden en hondenkussens versleten... De één na de ander is gesneuveld door toedoen van...