Wij hebben hier in huis al aardig wat hondenmanden en hondenkussens versleten… De één na de ander is gesneuveld door toedoen van de honden óf de wasmachine.

Met twee labradors in huis is het best fijn om mooie, stevige hondenmanden te hebben. Ze liggen niet altijd in de mand, want de koude plavuizen vloer is ook wel lekker in de zomer en de bank is een prima plekje om alles in de gaten te houden of om een lekker dutje te doen.

Maar de mand staat er niet voor niets! Ze gebruiken hem regelmatig om in te slapen, samen te spelen en ze krijgen er hun eten. Vooral Luna vindt het niet erg prettig gestoord te worden tijdens het eten, dus eten (kauwbotjes) krijgen ze in hun eigen mand (met de nodige afstand er tussen). Bijkomend voordeel is dat de kruimels (omringd door allemachtig veel kwijl) van Sunny alleen in de mand te vinden zijn en niet door de hele woonkamer.

hondenmand labrador

Plastic hondenmanden

We zijn begonnen met de plastic versies. Niet te duur, want jonge honden kunnen nogal slopen, lazen we ergens. Dat klopt. Onze -toen nog- puppy’s deden dat ook. Vooral tijdens de tandenwissel periode. De voorste rand werd helemaal kapot gebeten. Daarnaast zijn de plastic hondenmanden niet heel erg comfortabel zonder kussen of deken.

Stoffen hondenmanden & hondenkussen

Een kussen, dekentje of andere hondenmanden van stof komen er hier niet meer in. Ten eerste vindt Sunny het heerlijk om op kussentjes en dekentjes te sabbelen. Het ziet er super schattig uit, maar alles gaat kapot… Hij doet het niet moedwillig (hij is geen sloper), maar dat sabbelen & knabbelen, daar kunnen stoffen dingen niet zo goed tegen. Hij heeft nu zijn eigen theedoek(en) waar hij op mag sabbelen.

Daarnaast moet je die dingen regelmatig wassen, ook de vulling, want door een lapje stof gaan alle geurtjes heen. Onze labradors zijn gek op zwemmen, modder & zand en hoe goed wij ook proberen ze weer schoon te maken, ze nemen van alles mee naar binnen en het meeste daarvan komt in de mand. Een hoes wassen is nog vrij makkelijk, maar de vulling kan daar dan weer niet zo goed tegen…. Ook niet ideaal. Om maar niet over die hondenharen te praten die overal in blijven steken. Het is bijna onmogelijk om zo’n stoffen versie weer haar-vrij te krijgen. De haren van Luna zijn nog wel te doen, maar die haren van Sunny zijn echt een drama.

Andere hondenmanden

Dan hebben we nog de andere hondenmanden en kussens. Zoals de kussens met zo’n waterdichte hoes. van dat stugge spul waardoor de vulling niet echt meebeweegt met de hoes. Bij ons nooit een succes geweest omdat de honden daar niet lekker op kunnen liggen.

Een rieten hondenmand beginnen we maar niet aan. Teveel ‘hoekjes’ waar vuil in gaat zitten en ik denk dat Sunny de verleiding niet kan weerstaan om af en toe even zijn tanden er in te zetten. Een houten versie is meestal vrij prijzig, wat lomp en niet altijd goed voor je vloer.

Onze favoriete hondenmand

Uiteindelijk (na veel uitproberen) zijn we uitgekomen op de hondenmand van Comfort-kussen.nl. We hebben deze nu ruim drie jaar en we zijn super tevreden! De hondenmand is gemaakt van stevig kunstleer om een stevig schuimrubber mand. Waarom wij zo dol zijn op deze hondenmanden? We zetten de voordelen op een rijtje:

 • Makkelijk schoon te houden. De haren schud je er gewoon uit. De rest verwijder je met een doekje en schoonmaakmiddel (Dettol bijvoorbeeld). Kwijl, anaalkliervocht, braaksel etc. is makkelijk te verwijderen. De mand bevat maar weinig naden waar vuil zich kan ophopen.
 • Geurvrij. En als er al geuren ontstaan, zijn die weer makkelijk te verwijderen met een doekje en schoonmaakmiddel.
 • Stevige kwaliteit. Wij hebben deze manden nu ruim drie jaar en ze zijn nog in prima staat. Ze spelen er samen in, liggen half op de rand (zie foto hieronder) en af en toe graven ze in de mand voordat ze lekker kunnen gaan liggen. De mand kan dus aardig wat hebben! Af en toe zakt de voorste rand in omdat ze op de rand gaan liggen (of er tegenaan), maar dan draai ik de mand om en trekt hij vanzelf weer bij. Het leer wordt ook niet stug, maar blijft lekker soepel.
 • Antislip onderlaag. De mand blijft, bij normaal gebruik, gewoon op zijn plek liggen. Nu is ‘normaal gebruik’ bij een labrador een utopie, dus bij ons ligt de hondenmand nog weleens aan de andere kant van de kamer. Geen probleem, want de rits is mooi weggewerkt en de rest van de bodem is antislip, dus geen beschadigingen aan de vloer.
 • Opstaande rand. Onze beide honden houden er van om op hun rug te slapen, maar zonder klein steuntje in de rug, is dat best lastig. Sunny kan prima blijven liggen, maar Luna heeft dat kleine randje echt nodig.
 • Comfortabel. Niet te zacht en niet te hard. Onze eerste hond Mac had last van haar rug waardoor ze zowel op zachte als op harde ondergronden niet goed kon liggen. Dit zit er nét tussenin. Je zakt niet weg, maar ligt ook niet op een ‘plank’.
 • Mooie kleuren. Ik denk dat het Luna & Sunny echt helemaal niets uit maakt welke kleur hun mand heeft, maar ‘papa & mama’ willen ook wat! 😉
Comfort kussen hondenmand

De hondenmanden zijn verkrijgbaar in vier maten. Wij hebben 100x85x15 cm. met als binnenmaat ongeveer 86×71 cm. En nee, we hebben geen aandelen in Comfort-kussen.nl, we worden ook niet betaald. We zijn gewoon oprecht super blij met deze hondenmanden en de honden ook!

Beste hondenmand voor labrador

2 REACTIES

  • Hoi,

   Wij hebben voor beide honden een eigen hondenmand, ze hebben allebei een mand van 100×85. De ene keer liggen ze volledig opgekruld en kunnen er makkelijk drie labradors in zo’n mand, maar een andere keer liggen ze helemaal languit en dan hebben ze de ruimte echt wel nodig. We hebben nog een maat kleiner op zolder, maar daar passen ze toch echt niet in… 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here