Mac ’n Cheese van Matt Preston

0
596
Mac n Cheese van Matt Preston

Deze heerlijke Mac ‘n Cheese maakte ik zes jaar geleden het eerst voor Alwin, speciaal voor zijn verjaardag. Want op je verjaardag mag jij kiezen wat er op tafel staat, toch?! Bij ons in ieder geval wel. Zo ook zes jaar geleden. Alwin mocht kiezen. Het maakte niet uit wat, al stond ik de hele dag voor hem in de keuken, ik zou het met liefde doen. Hij mocht uit (bijna) alles kiezen…. Meneer koos Mac ‘n Cheese. Dus.

Om er toch iets speciaals van te maken (want Mac ’n Cheese klinkt zo ‘niet bijzonder’), pakte ik het boek van Matt Preston erbij: Matt Preston’s 100 beste recepten. Een super mooi boek (echt een aanrader!) mét een recept voor Mac ‘n Cheese. Het was een fijne verjaardag en we hebben enorm zitten smullen: super lekker! Sindsdien eten we wel vaker deze Mac ’n Cheese op zijn verjaardag. Over een maand is Alwin weer jarig, ik ben benieuwd wat hij dit jaar wil eten!

Mac n Cheese

Tips van Matt:

  • Kook de macaroni 1-2 minuten korter dan staat aangegeven. De macaroni moet nog stevig zijn, omdat hij verder gaar wordt in de oven: papperige pasta in een kaas-macaronischotel is een absolute no go!
  • Heb je geen oud brood of is je brood nog niet hard (droog) genoeg (en dus te vers en zacht om te verkruimelen), rooster het dan in een broodrooster tot het begint te verkleuren. Haal het brood eruit voor het echt geroosterd is.
  • Kies, voor de kaas, een mix van mozzarella, gruyère & parmezaan voor extra smaak.

Toen ik dit recept zes jaar geleden op MiCook plaatste, stuurde ik Matt (ja, de échte) een foto van het resultaat en kreeg dit als antwoord:

@MiCookNL: Delicious Mac ’n Cheese frm @MattsCravat new book pic.twitter.com/c4WCd8xsFq” My ancestor who wrote recipe in 1765 would be proud!

— Matt Preston (@MattsCravat) October 10, 2013

Super leuk toch!? Ik kan er nog steeds helemaal blij van worden! 🙂

Mac ’n Cheese

Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd40 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Porties: 4 Porties

Ingrediënten

  • 500 Gram Macaroni
  • 3-4 Sneetjes (oud) Witbrood voor 100 gram kruimels
  • 140 gram Boter
  • 80 gram Bloem
  • 1 Liter Melk
  • 500 gram Oude kas geraspt
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 1/2 theelepel Nootmuskaat of vers geraspte muskaatnoot
  • 200 gram Gerookte bacon
  • Peper
  • Zout

Verder nodig:

  • Ovenschaal

Instructies

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar kook de macaroni 1-2 minuten korter dan staat aangegeven en laat hem uitlekken in een vergiet.
  • Verkruimel ondertussen het brood in een blender of keukenmachine tot kruimel ter grootte van een duimnagel & rasp de kazen. Snij (eventueel) de gerookte bacon in kleine stukjes.
  • Smelt 80 gram van de boter in een grote koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en kook hem een paar minuten al roerend met een pollepel. Zo verdwijnt de bloemsmaak en wordt de boter een beetje bruin.
  • Voeg, zodra het mengsel (roux) dik wordt, geleidelijk en al roerend de melk toe.
  • Voeg vervolgens 350 gram van de geraspte oude kaas toe en roer door. Voeg gelijk de parmezaanse kaas & de uitgelekte macaroni toe en roer door tot de meeste kaas gesmolten is.
  • Schep tot slot de stukjes gerookte bacon erdoor en breng het geheel op smaak met peper, zout & nootmuskaatpoeder of geraspte muskaatnoot.
  • Schep het geheel in een ovenschaal (of in aparte kleine schaaltjes).
  • Meng de broodkruimels met de resterende 150 gram geraspte oude kaas en strooi dit over het macaroni-mengsel. Verdeel de rest van de boter (in kleine stukjes) over de bovenkant.
  • Bak de schotel ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi krokant & bruin is. Eet smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here