Ik ben dol op puzzelen en dan vooral de Jan van Haasteren puzzels! Eigenlijk ligt er altijd wel één op mijn ‘puzzeltafel’. Meestal van 1000 of 1500 stukjes, soms één van 2000 stukjes. Dat zorgt voor uren, soms dagen, soms zelf weken plezier, afhankelijk van het weer en andere bezigheden.

Niets is irritanter voor een puzzelaar om er op het laatste moment achter te komen -als de puzzel bijna af is- dat er een stukje mist…. Het voelt een beetje alsof je al dat ‘werk’ voor niets hebt gedaan. Dat de puzzel, niet lang na het voltooien, weer in 1000 losse stukjes de doos in gaat, doet er niet toe, het voelt gewoon niet goed…

Activiteitencentrum Spoorzicht

Gelukkig voor alle Jan van Haasteren fans (en dat zijn er nog al wat!) is er Activiteitencentrum Spoorzicht, onderdeel van Gemiva-SVG Groep. AC Spoorzicht biedt zinvolle dagbestedingen aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of meervoudige beperking. Ze hebben bijvoorbeeld een zeepmakerij & een bakkerij en sinds vorig jaar ook de afdeling JvH Ontbrekende stukjes (onderdeel van de Inpakkerij).

Wat als een idee van één van de begeleidsters (en Jan van Haasteren fan) begonnen is, is inmiddels uitgegroeid tot iets groots! Een geweldig initiatief (misschien kunnen we mensen helpen hun puzzels weer compleet te maken) met een super leuke dagbesteding (puzzelen én mensen blij maken). Ze hebben inmiddels 10 meter stelling met 10 planken en 2,5 meter hoog vol met puzzels. In april gaan ze verhuizen en daar krijgen ze een op maat gemaakte kast voor de inmiddels 800 puzzels!

De enthousiaste mensen bij AC Spoorzicht krijgen vandaag de dag zo’n 10 aanvragen per dag binnen en houden een wachttijd aan van ongeveer vijf weken. Want zo makkelijk is dat nog niet… precies dát ontbrekende stukje vinden! Crista, één van de begeleidsters, legt het proces in het kort uit tijdens een interview met Sander Hoogendoorn van 3FM, die je kunt beluisteren via de link hieronder.

Zoals je kunt beluisteren, is het dus niet zo makkelijk een missend stukje te vinden. Net als boeken meerdere drukken hebben (met aanpassingen), hebben legpuzzels dat ook. Dan past het stukje dus nét niet en heb je nog niet dat voldane gevoel van een complete, gemaakte puzzel. Maar gelukkig hebben de enthousiaste & geweldige mensen bij AC Spoorzicht al heel veel mensen kunnen helpen en heel blij kunnen maken!

Meer weten…?

Wil je wat meer lezen over dit super gave project, dat kan hier! Uiteraard kun je ze ook volgen op Facebook. Daar (en hieronder) vind je ook wat meer informatie over hoe & wat je precies moet aanleveren als je een stukje mist of als je (incomplete) puzzels van Jan van Haasteren wilt doneren. Hier kun je eventueel ook een oproep doen of er meer mensen in jouw buurt puzzels willen doneren om zo te besparen op verzendkosten.

Missende stukje Jan van Haasteren puzzels
Ontbrekende stukje Jan van Haasteren puzzel

Bij AC Spoorzicht maken ze alleen puzzels t/m 2000 stukjes, voor missende stukjes van grotere puzzels van Jan van Haasteren (3000 t/m 5000 stukjes), kun je hier meer informatie vinden. Heb je nét een nieuwe puzzel gekocht in de winkel en heb je het bonnetje nog, kun je ook terecht bij Jumbo (de puzzelfabrikant). Bij Jumbo geven ze ook aan dat ze geen losse stukjes kunnen nalevering. In de meeste gevallen krijg je een nieuwe puzzel en kun je de incomplete puzzel doneren aan AC Spoorzicht! 🙂

Mijn puzzel is gelukkig wel compleet! Ik had geen hulp nodig om het laatste stukje te vinden, maar ik vind het een prachtig initiatief!

Jan van Haasteren

2 REACTIES

  1. Hallo ik heb een vraag over ontbrekende stukjes. Hoeveel de kosten zijn per stukje. En van hoeveel puzzels of hoeveel stukjes mag ik tegelijk aanvragen. Alvast bedankt. Gr yvonne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here