Nét tien maanden oud was hij, toen hij voor het eerst zijn achterpoot optilde en klungelig, zonder enig gevoel van richting, tegen een boom aan probeerde te plassen.

Onze blonde labrador reu Sunny besloot hierna meteen dat hij oud genoeg was om te gaan Facebooken. Facebook voor honden. Hij had al eens wat rondgekeken op dat Facebook, maar vond nu dat het tijd was om een eigen profiel te maken; hij was tenslotte al een hele vent nu hij zo stoer kon plassen!

Facebook voor honden

Als we het in de hondenwereld (de wereld waarin we alles bespreken over het begeleiden van onze geweldige honden) hebben over snuffelen & markeren, wordt regelmatig het vergelijk gemaakt met Facebook. Want door gebruik te maken van hun neus (snuffelen), verkrijgen honden verschrikkelijk veel informatie over hun omgeving en dus over andere honden. Door te plassen (markeren) laten honden hun ‘Facebook-bericht’ achter en daarmee heel veel informatie. Of ze gooien er, door middel van hun plas, een dikke Like overheen.

Hoe het begon….

Sunny vond het dus tijd om ook mee te doen in de ‘grote honden-wereld’. Leuk en ontzettend spannend! Gelukkig had hij in het begin nog wat ouderlijk toezicht. Zijn eerste vriendinnetje op Facebook was natuurlijk zijn bestie Luna, maar Luna is niet zo actief op Facebook. Ze vind dat zó voor kleuters en is zelf meer van Insta.

Afijn, Sunny kreeg steeds meer vrienden en dat liken ging hem ook goed af! Hij rende van de ene boom naar de andere: vreselijk druk was hij ermee. Alleen zelf berichten plaatsen ging nog niet zo makkelijk… Hij wist inmiddels waar hij zijn berichten moest plaatsen; bomen, paaltjes, hoge stukken gras & bosjes, maar dan dat mikken! Man, man, man, wat is dat in het begin moeilijk! Minstens een halve meter van de boom of het paaltje af kon hij dan eindelijk balanceren op één achterpoot en kwamen er nog drie druppeltjes uit. Hij deed zo zijn best.

Na flink wat oefenen kreeg hij de smaak te pakken en was hij niet meer te stoppen. Hij kreeg steeds meer vrienden, werd lid van meerdere groepen en ontdekte zelfs de wereld van de privé chats.

Wat ben je aan het doen, Sunny?

Tegenwoordig is Sunny een echte Facebook-casanova. Hij heeft echt enorm veel vrienden! Merendeel is vrouw. Een aantal mannen heeft hij geblokkeerd. Verder is hij niet zo kieskeurig.

Hij is zeer actief. Tijdens de wandelingen vliegt hij daadwerkelijk langs alle posts om ze te liken of om te reageren. Hij is een typische enthousiaste labrador…

Facebook vraagt steeds: Wat ben je aan het doen, Sunny? en hij geeft daar maar wat graag antwoord op. Het is zo’n overijverig typetje, wil alles liken en het liefst als eerste reageren met soms -toch wat- onnozele reacties.

Facebook voor honden

Hij leest alle berichten aandachtig en neemt dat Facebooken erg serieus. Soms staat hij iets langer stil bij een boom bericht. Bijvoorbeeld als hij leest dat er een hond vermist wordt of achter gelaten is in een warme auto. Verdrietig loopt hij verder en leest het volgende bericht. Het is zo’n lang epistel zonder leestekens. Hij heeft niet altijd het concentratievermogen om ze helemaal te lezen, maar probeert het wel.

Berichten over ene Trump of waarin Zwarte piet vergeleken wordt met Halloween, loopt hij snel voorbij. Hij weet niet zo goed wat hij daar mee moet. Maar verder worden nagenoeg alle berichten geliked, het is een soort dwang geworden. Dat hij daarmee de tweevoeters omver trekt of rustig een paar minuten laat wachten, is van ondergeschikt belang.

En dan die statusberichten van zijn vriendinnetjes: ‘vrijgezel’. Helemaal gek wordt hij ervan! Hij begint er van te klappertanden en te kwijlen. Hij kan er niets aan doen, hij krijgt oncontroleerbare neigingen om deze berichten te likken in plaats van te liken. Soms wordt hij er heel onrustig door, verliest zijn eetlust en slaapt er slecht van. Gelukkig herstelt hij na verloop van tijd weer, meestal door wat tips te lezen in de Facebook-groep ‘Omgaan met Loopse Teefjes’.

Facebook voor honden

Favoriete groepen

Dat is niet de enige groep waar Sunny lid van is geworden. Hij is absoluut fan van de ‘Je bent een echte <vul plaatsnaam in> als je…’ groepen. Zijn mening? Plas overal overheen, dan ben je pas een echte <vul plaatsnaam in>! De groep ‘ik ben fan van tennisballen’ is een favoriet en -vooral handig voor zijn begeleiders- de groep ‘Positieve hondentraining‘.

Tijd om te ontvrienden?

Wij, de rare tweevoeters, vinden het eigenlijk tijd dat Sunny wat gaat ontvrienden. Heel veel zogenaamde vrienden gewoon ‘weg doet’. Niet meer zoveel aandacht besteden aan alle rare, onnozele berichten, maar meer aandacht geven aan échte vrienden. Niet meer overal tegenaan plassen. Bewaar wat van dat ‘gele goud’ voor dingen/honden die er écht toe doen. Wij hopen dat de wandelingen dan iets rustiger verlopen. Dat Sunny dan wat relaxter over straat kan, niet meer zo opgefokt alles moeten liken. Rust in zijn koppie.

Sunny is er nog niet aan toe. Misschien, in de toekomst, maar hij kan het nu nog niet loslaten… Hij heeft last van FOMO (fear off missing out).

Herkenbaar? Laat het ons weten! Misschien voelen wij ons daarna wat minder wanhopig en alleen. 😉 Wil je wat meer weten over snuffelen en markeren, lees dan dit artikel over snuffelen en dit artikel over markeren.

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan op Facebook of geef hem een dikke like! 😉

Facobook voor honden

Cartoons: Via me.me

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here