Courgette quiche met ricotta

0
712
Courgette quiche met ricotta

Wat een weer hè?! De lente is eindelijk begonnen! Geen nachtvorst meer, fijne temperaturen, een heerlijk zonnetje: prima te doen!

Ik hoop dat jullie in deze rare corona-situatie een beetje van ‘het buiten’ kunnen genieten, op je balkon, in de tuin of tijdens een wandeling. Een beetje zonlicht kan nooit kwaad toch? En daarna lekker de keuken in om deze heerlijk courgette quiche met ricotta op tafel te toveren!

Een lekkere zelfgemaakte bodem met een heerlijke vulling van courgette & ricotta! Tenminste, als je de bodem nog zelf kunt maken, want bloem is tegenwoordig maar slecht verkrijgbaar… Hier in ieder geval wel. Is het bij jullie ook zo erg? Er komt wel wat bloem binnen in de supermarkt (niet veel, wisten ze ons te vertellen), maar dat is binnen no-time weer uitverkocht. Bizar!

Courgette quiche met ricotta

Afijn, deze courgette quiche kun je ook prima maken met een bodem van bladerdeeg (als dat beter verkrijgbaar is) of je kunt de bodem proberen te maken met ander meel (spelt bijvoorbeeld). En heb je geen zin in ham, dan kun je dit prima weglaten!

Stay safe & eet smakelijk!

Courgette quiche met ricotta

Voorbereidingstijd40 min
Bereidingstijd45 min
Totale tijd1 uur 25 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Tags: Courgette, Quiche, ricotta

Ingrediënten

  • 150 gram Bloem
  • 85 gram Yoghurt ik heb volle yoghurt gebruikt
  • 28 milliliter Olijfolie
  • 2,5 gram Bakpoeder
  • 2 gram Italiaanse kruiden
  • 1 snuf Zout
  • 1 stuks Courgette groot, of twee kleine
  • 250 gram Ricotta
  • 1 stuks Eieren
  • 80 gram Rauwe ham bijvoorbeeld Parmaham of Serranoham
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

Verder nodig

  • Paneermeel
  • Quichevorm ongeveer 24 centimeter
  • Keukenmachine of mandoline of een scherp mes én geduld

Instructies

  • Meng in een kom de bloem, yoghurt, olijfolie, het bakpoeder, een snufje
    zout en de Italiaanse kruiden. Roer door en kneed daarna goed door met
    je handen tot een soepel deeg.
  • Vorm een bal van het deeg, wikkel het in huishoudfolie en leg een half uur in de koelkast.
  • Was ondertussen de courgette(s) en snij hem in dunne plakjes met een mandoline, keukenmachine of mes.
  • Klop het ei los en meng dit met ricotta. Breng het geheel op smaak met
    peper & zout en eventueel nog wat extra Italiaanse kruiden. Roer het
    geheel goed door tot een gladde massa.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een quichevorm in met een beetje olijfolie en bestrooi de vorm dun met paneermeel.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dunne lap groter dan de quichevorm.
  • Leg het deeg voorzichtig in de vorm en bekleed de bodem en randen van de
    vorm met het deeg. Snij eventueel overtollig deeg weg. Strooi nog een
    klein beetje paneermeel op de bodem.
  • Verdeel de plakjes ham over de bodem en schenk het ricotta-mengsel over de plakjes ham.
  • Leg vervolgens de plakjes courgette op het ricotta-mengsel. Als je dunne
    plakjes hebt, kunnen de plakken prima over elkaar heen liggen, bij
    dikkere plakken niet teveel.
  • Bak de quiche ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven tot de korst
    knapperig & goudbruin is.
    Kijk na ongeveer 25 minuten even hoe het gaat met de plakjes courgette:
    als ze te bruin worden, dek het geheel dan af met aluminiumfolie. Echt
    even checken, want de kans is groot!
    Courgette quiche met ricotta

LAAT EEN REACTIE ACHTER






Please enter your comment!
Please enter your name here